andreadis blog

Πώς να πείσετε το παιδί σας να διαβάζει λογοτεχνία

Η ανάγνωση βιβλίων αδιαμφισβήτητα έχει θετική επίδραση στα παιδιά. Τα οφέλη που αποκομίζουν είναι πολλά. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η καλλιέργεια του λόγου τους. Επιπλέον, είναι συχνό φαινόμενο οι μαθητές που διαβάζουν βιβλία, να έχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και μία πιο θετική στάση απέναντι στο σχολείο.

Πώς λοιπόν, καταφέρνουμε να αποκτήσει το παιδί μας θετική στάση απέναντι στο διάβασμα ενός βιβλίου; Κι ακόμη καλύτερα πώς θα το κάνουμε να βάλει το βιβλίο στην καθημερινότητά του και να αγαπάει να «χάνεται» στις σελίδες του;

Πρώτα από όλα, βάζουμε το παιδί στη διαδικασία επιλογής του βιβλίου είτε αυτό είναι στη βιβλιοθήκη, στο βιβλιοπωλείο, στο διαδίκτυο ή σε μία λίστα βιβλίων. Αφήνουμε το παιδί να επιλέξει ό, τι θέλει χωρίς να το κατευθύνουμε ή να του αποκλείουμε επιλογές.

Όπως σε όλες τις στάσεις έτσι και στην ανάγνωση, σημαντικό ρόλο παίζουν τα πρότυπα που προσλαμβάνει το παιδί. Αν οι γονείς είναι συχνοί αναγνώστες και καθημερινά διαβάζουν το δικό τους βιβλίο, το παιδί αποκτά την ίδια συνήθεια. Αν ακόμη καλύτερα η ώρα του διαβάσματος είναι η ίδια καθημερινά, το παιδί λαχταρά και προσμένει εκείνη την ώρα που θα μιμηθεί αυτό που κάνουν και οι γονείς του.

Τέλος, δε χρησιμοποιούμε το διάβασμα σαν τιμωρία! Αντίθετα, θα πρέπει να επαινούμε το παιδί μας κάθε φορά που διαβάζει, σαν να έχει κάνει κάτι πολύ σπουδαίο! Παίζουμε παιχνίδια ρόλων με το παιδί αφού ολοκληρώσουμε την ανάγνωση, ζωγραφίζουμε μαζί του την καλύτερη σκηνή, βάζουμε τη φαντασία του να δουλέψει και να αλλάξει το τέλος της ιστορίας ή να το μπερδέψει με ένα άλλο αγαπημένο του παραμύθι και να φτιάξει μία άλλη ιστορία! Για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολύ ωραία συνήθεια ένα τετράδιο με τίτλο «Τα βιβλία μου» όπου το παιδί σημειώνει τα βιβλία που διαβάζει, τους ήρωες, αλλά και αν του άρεσε ή όχι το βιβλίο. Όσο το τετράδιο γεμίζει, τόσο πιο περήφανο θα νιώθει το παιδί!

Τώρα, λοιπόν, το καλοκαίρι ξεχάστε τα επαναληπτικά μαθήματα Γλώσσας και Μαθηματικών και χτίστε μαζί με το παιδί σας μία καλή συνήθεια, που θα του είναι το πιο χρήσιμο εφόδιο για τις σχολικές του επιδόσεις. Ξεκινήστε από την επισυναπτόμενη λίστα βιβλίων που σας παραθέτουμε, ψάξτε τους τίτλους στο διαδίκτυο να δείτε τις εικόνες και τις περιλήψεις τους ή ακόμη καλύτερα επισκεφθείτε μία βιβλιοθήκη ή ένα βιβλιοπωλείο και δείτε τα ζωντανά για να διαλέξετε!

ΚΑΛΕΣ ΒΙΒΛΙΟΒΟΥΤΙΕΣ!

Περσεφόνη Ασλάνογλου,

Διευθύντρια Δημοτικού Εκπαιδευτηρίων Ανδρεάδη.


Πίσω στην κατηγορία